ONDERHOUD VAN LAMINAAT WERKBLAD
Ook hier volstaat het om een licht vochtige doek te gebruiken met een beetje vloeibaar schoonmaakmiddel, groene of huishoudzeep of glasreiniger. Laat dit eventueel eventjes inwerken en spoel altijd na met helder water. Wrijf het werkblad als laatste goed droog. Let steeds op de informatie van de reinigingsmiddelfabrikant. Om beschadigingen te voorkomen, mogen er geen schoonmaakmiddelen met oplosmiddelen, schurende schoonmaakmiddelen, microvezeldoeken en stoomreinigers worden gebruikt.
​
Let op: gebruik geen meubelpolish, washoudende of vochtinbrengende reinigingsmiddelen of afwasmiddelen (bijv. reinigingsmiddelen met huidvriendelijke verzorgingsmiddelen). Deze hebben de neiging om een vuilbindende laag op het oppervlak te creëren. Het gebruik van microvezeldoeken wordt afgeraden en kan het oppervlak beschadigen.
Vetspatten en vlekken moeten altijd onmiddellijk worden verwijderd.​​
​
Zet geen hete potten/pannen op uw laminaat werkblad en snijd nooit rechtstreeks met een mes op het werkblad. Pas op wanneer potten met kokend water overlopen en in de silicone terechtkomen. Hierdoor kan de silicone afsterven en kan het water in de voegen lopen.
​
Opmerking: als er duidelijke resten op het oppervlak van het werkblad aanwezig zijn, bijv. door vetspatten van de kookplaat of afzettingen van kookdampen (kookplaatventilator), moet het mogelijk grondig worden gereinigd. Gebruik voor een grondige reiniging in plaats van de bovengenoemde reinigingsmiddelen, de in de handel verkrijgbare kracht- of vetreinigers (vb bref power ontvetter).
​
Voor een grondige reiniging van hardnekkige vlekken en vet:
-
Spuit het werkoppervlak volledig in met de in de handel verkrijgbare kracht- of vetreiniger
-
Laat de reiniger maximaal 5 minuten inwerken
-
Absorbeer de reiniger met een vochtige sponsdoek, was de sponsdoek meerdere keren goed uit in schoon water
-
Daarna dient het gereinigde oppervlak te worden gereinigd met een schone sponsdoek en warm water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen en een streep- en schaduwvrij reinigingsresultaat te bereiken
-
Veeg tot slot het gereinigde oppervlak droog met een schone katoenen doek of met tissuepapier
-
Afhankelijk van het resultaat kunnen de reinigingsstappen 1 t/m 5 worden herhaald
​
Tip: gebruik steeds een snijplank voor het snijden van vlees en groenten om het indringen van vocht te vermijden.​
Tips van Pro’s:
- Gebruik steeds een onderlegger tijdens het koken
- Zet geen hete pannen op het werkblad (geld voor alle werkbladen)
- Gebruik geen krassende materialen om schoon te maken
- Wis spatten van zure en kleurende producten onmiddellijk met veel water
- Er mag in geen enkel geval op het werkblad worden gestaan om breuken te vermijden!
Reinigingsmiddelen die u in geen geval mag gebruiken, zijn:
- Schurende middelen (schuurpoeder, schuursponsen, staalwol)
- Polijstmiddelen, wasmiddelen, meubelreinigers, bleekmiddelen
- Reinigingsmiddelen met sterke zuren en sterke zure zouten
- Stoomreinigers
​
Dit geld voor de volledige keuken met bijhorende apparaten, spoelbak, kraan, kasten en werkblad.