top of page

MATERIALEN VOOR WERKBLADEN

LAMINAAT

De laminaatwerkbladen bestaan uit 2 lagen, namelijk de toplaag en de draaglaag. De toplaag HPL (High Pressure Laminate) bestaat uit meerdere, met melaminehars doordrenkte, lagen die onder hoge druk zijn samengeperst. De draaglaag bestaat uit spaanplaat of multiplex met een dikte van 4, 6 of 8 cm. 

 

Laminaatwerkbladen zijn verkrijgbaar in een grote waaier aan kleuren, houtimitaties en natuursteentinten en hebben een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast zijn ze ook onderhoudsvriendelijk en hebben een matige levensduur.

 

Nadelen zijn dat het materiaal niet hittebestendig en niet krasvrij is.

Laminaat werkblad

RVS/INOX

Rvs (Roestvrij staal)  is een metaallegering met als belangrijkste elementen chroom en nikkel. Het draagvlak is mdf.

 

Als afwerking kunt u kiezen uit een gladde of geborstelde uitvoering waardoor het een industriële look vertoond. 

Werkbladen uit Rvs zijn zeer duurzaam en hittebestendig, maar we raden wel aan om onderzetters te gebruiken om het loskomen van de onderlijming te voorkomen. Daarnaast zijn ze ook watervast, zeer hygiënisch en makkelijk te reinigen. 

 Rvs is niet krasbestendig. De krassen kunnen dan ook nooit verwijderd worden.

Inox werkblad

MASSIEF HOUT

Massief hout wordt gemaakt uit door vingerlas verbonden houtlamellen die onder hoge druk in elkaar geperst en watervast verlijmd zijn. Een werkblad in massief hout is een natuurlijk product met een warme natuurlijke uitstraling. Doordat het een natuurlijk product is, is ieder blad uniek in kleur en tekening. 

Let wel op voor krassen, deuken en brandplekken, gebruik dus een snijplank en onderzetters. 

Werkblad in massief hout

COMPOSIET

Composiet bestaat uit natuurlijke kwartskorrels van verschillende grootte, kunsthars en kleurpigmenten. Omwille van de ontelbare kleur-en afwerkingsmogelijkheden past het werkblad in zowel een strakke als landelijke keuken. Een composiet werkblad heeft een dikte van 2cm, maar kan uitgedikt worden.

Naast de natuurlijke uitstraling is composiet ook watervast, vlekbestendig en extra hygiënisch door het ontbreken van poriën. Composiet is dan ook zeer onderhoudsvriendelijk. Het nadeel aan composiet is dat je er geen warme potten mag opzetten. 

Werkblad in composiet

GRANIET

Het natuurgesteente graniet is ontstaan door afkoeling van magma dat zich door spleten en scheuren van de aardkorst heendringt. 

Kenmerkend aan graniet is de grote hardheid. Aangezien het een natuurgesteente is, is ieder werkblad uniek (geen blad is hetzelfde). Het is ook slijtvast en in hoge mate hitte-en vochtbestendig, waardoor het een zeer geschikt werkblad is voor de keuken. Ook bij dit werkblad heb je een grote keuze in tinten en randafwerkingen. 

Graniet werkblad

KERAMIEK

Keramiek bestaat uit kleipoeder, bindmiddel en kleurpigmenten. Dit werkblad is een stuk lichter dan andere steensoorten, maar toch zeer stevig en hard waardoor het bijna onmogelijk is er krassen in te maken. Aangezien het werkblad zeer hittebestendig is, kunt u er gerust hete potten en pannen op plaatsen. Een keramisch werkblad oogt strakker door zijn dikte van 12mm. Ook dit werkblad kan uitgedikt worden. 

Daarnaast is het werkblad vlekbestendiger dan andere materialen, watervast en zeer hygiënisch. Prijs/kwaliteit is dit een zeer goed werkblad dat zeer onderhoudsvriendelijk is.

Dekton werkblad

DEKTON

Dekton wordt vervaardigd uit een mix van grondstoffen zoals glas, porselein en kwarts. Dankzij een technologisch proces worden deze grondstoffen onder hoge druk samengeperst. Het gevolg hiervan is een zeer hard, compact en niet poreus materiaal.

Enkele voordelen van een dekton werkblad is dat het krasbestendig, slijtvast, vlekbestendig en hittebestendig is. Je kan zonder problemen een hete pan op dit werkblad plaatsen. Dit maakt dekton een zeer gebruiksvriendelijk werkblad met weinig nadelen.

dekton werkblad

KWARTSIET

Kwartsiet is ook een natuursteen dat grotendeels uit kwartsmineraal bestaat. Het heeft veel dezelfde eigenschappen als graniet, maar het ziet eruit als marmer. Kwartsiet is een zeer hard gesteente en is veel vlekbestendiger en onderhoudsvriendelijker dan marmer. Het is hittebestendig, maar we raden toch aan om onderzetters te gebruiken. Kwartsiet is dus een zeer geschikt keukenwerkblad.

taj mahal werkblad.jpg
bottom of page